Prøvetaking v. 1.4

Generelt

Riktig prøvetaking er vesentlig for at analyseresultatene skal kunne gi et representativt bilde av prøvens kvalitet på det aktuelle tidspunkt. En rekke analyser krever at tiden fra prøveuttak til analysestart ikke overstiger 12-24 timer. Ta kontakt med laboratoriet for å evt. avklare hvilke transportløsninger som kan benyttes. Ved overskridelse av tidskrav vil laboratoriet ikke kunne utgi akkrediterte analyser for aktuelle analyser.

-  Vask hendene grundig før prøvetaking

-  Fyll ut følgeskjema og merk emballasjen så nøyaktig som mulig

-  Berør ikke innsiden av emballasjen

-  Prøver må leveres til laboratoriet snarest mulig etter uttak.  Går det mer enn 5 timer mellom uttak og levering, må prøven i mellomtiden oppbevares i kjøleskap. All transport av prøver må skje kjølig sammen med fryst kjøle element.

 

Vannprøver

Prøvene skal tas ut på flasker som leveres fra vårt laboratorium.  Prøver som tas på annen emballasje, brusflasker etc., blir normalt avvist. Hvis kunde ønsker analyse utført på egen emballasje skal dette evt. anføres på analyserapport. Prøver til bakteriologisk undersøkelse skal tas på steril flaske (minimum 500 ml). 

Prøvetaking fra vannkran (spring): La vannet renne i ca. 5 minutter før prøven tas ut.  Steng krana og brenn av åpningen med flamme som ikke soter.  Korken tas av flasken uten å berøre munningen.  Fyll flasken og skru korken igjen.  Det er viktig at prøven ikke blir forurenset, for eksempel ved berøring av flaskemunning, berøring av kork innvendig, berøring av vannkran etc., under prøvetakingen.

Prøvetaking fra åpen vannkilde: Korken tas av som nevnt ovenfor.  Flasken holdes slik at hånden kommer så langt bort fra munningen som mulig.  I stillestående vann kan flasken fylles ved å føre den sakte fremover.  Munningen holdes noen cm under overflaten. 

Det er viktig at hendene er nyvasket og uten såperester ved prøvetakingen.

 

Næringsmiddelprøver

Andre næringsmidler transporteres til laboratoriet i originalemballasje. (minimum 200 g)